Wat gaat Mario vanmiddag doen?

Vandaag ECB-meeting. En de algehele verwachting is dat Mario Draghi zal doen wat hij afgelopen maand min of meer al heeft aangekondigd.

Dat hij vanmiddag dus zal aankondigen dat de ECB nóg meer geld zal printen en dat voor een nóg langere tijd zal doen.

Nadat Eurostat gisteren bekend maakte dat inflatie in de eurozone afgelopen maand op 0,1% is blijven steken, lijkt het helemaal zeker dat Draghi vanmiddag maatregelen zal aankondigen.

Mario’s taakomschrijving
Want in Mario Draghi’s taakomschrijving staat nu eenmaal dat hij ervoor moet zorgen dat inflatie in de eurozone rond 2% schommelt. Als we op onderstaande grafiek kijken, dan zien we dat hij daar de afgelopen twee jaar niet erg in is geslaagd.

 

Oké, voor een deel is de lage inflatie te wijten aan de lage olieprijs. En een normaal mens zou denken dat zoiets juist gunstig is.

Dat is het ook, maar niet als je inflatie wil creëren om daarmee de enorme schuldenlast van de Eurozone ieder jaar een beetje kleiner te maken.

En dus is de kans groot dat Draghi vanmiddag zal aankondigen om nog meer geld te printen voor een nog langere periode. Rampzalig voor de sparende burger, maar slechts indirect.

Negatieve spaarrente stap dichterbij
Eén van de rentetarieven die de ECB hanteert is de deposito rente. De rente die banken (in een normale wereld) ontvangen als ze geld bij de ECB parkeren.

Op de grafiek hieronder zien we (rode lijn) dat die deposito rente sinds begin dit jaar negatief is. Banken moeten nu 0,2% betalen om hun geld bij de ECB te morgen parkeren.

ECB steelt van gewone spaarder
De verwachting is dat Mario die rente vanmiddag verder zal verlagen naar -0,4%.

En dat, beste lezer, betekent dat negatieve rente op onze spaarrekening weer een grote stap dichterbij komt.

Mario Draghi doet dus alles om de euro omlaag te krijgen, om inflatie te creëren. En de gewone burger met spaarrekening betaalt de rekening. De ECB steelt geld van de gewone spaarder. En dat gaat voorlopig alleen maar erger worden.

Gratis rapport
Met de spaarrekening loop je vier grote risico’s. In een geheel gratis rapport vertellen we u welke risico’s dat zijn. En enkele risico’s zijn een stuk groter zijn dan negatieve spaarrente!

En uiteraard vertellen we u ook wat u kunt doen om uw geld tegen deze diefstal te beschermen. Klik hier om het aan te vragen!

Gratis beleggingstip

Een spotgoedkoop aandeel op basis van onze TopAandelen service. Vul uw e-mail adres in en het ligt binnen 1 minuut in uw mailbox

T vd G

Heerlijk Jack, simpel, duidelijk én de spijker bovenop zijn kop. Alle economen, althans, die hiervoor grote studies hebben gedaan, hebben hieraan meegewerkt en deze situatie… Lees verder

D de B

Uw artikelen (STN) geven mij veel plezier, keep up the good work. Lees verder

HR

Met genoegen ben ik inderdaad van twee maal een “maand abonnement” overgestapt naar een half jaar abonnement TopAandelen. De kwaliteit van de uitleg en de resultaten… Lees verder

JT

Uw toezegging steeds de abonnee op de hoogte te stellen wanneer U een positie in gaat nemen in de door U genoemde fondsen in dit… Lees verder

RB

Ik lees altijd met veel plezier en interesse uw nieuwsbrief en beschouw deze als één van de weinige betrouwbare en nuchtere bronnen op zijn gebied. Lees verder

J

Wat fijn dat er ook normale mensen zijn. Je schrijft het leuk, ik ben nu twee pagina’s verder en lig helemaal in een deuk over… Lees verder

G van M

Met deze mail wil ik mijn waardering uitspreken voor de uitgebreide aandacht in de nieuwsbrieven voor de obligatiestrategie die we volgen. Ik hoop dat jullie… Lees verder

DD

Proficiat hoe jullie de rapporten samenstellen. Het heeft me geen windeieren gelegd. Lees verder