Wat met al die aanbiedingen van banken?

Een lezer vroeg me of ik eens mijn mening wilde geven over alle aanbiedingen van banken voor beleggingsproducten die hij (en misschien ook u) blijkbaar krijgt.

Ik ga twee antwoorden geven.

1) Hoe het bij banken functioneert
Ik zag vorige week een interview met iemand die tot een paar jaar geleden altijd in de bankenwereld had gewerkt. Als fondsbeheerder en als hoofd bij de afdeling die geld voor klanten belegt.

Hij vertelde dat hij, als er gevaar dreigde, altijd veiligheid inbouwde. Want hij wilde zijn klanten beschermen tegen grote beursdalingen. Daardoor was zijn rendement in goede beursjaren echter lager dan bij zijn concurrenten. Maar in een slecht beursjaar, presteerde hij dan weer veel beter. Waardoor hij op termijn een beter rendement behaalde.

Klinkt logisch, vindt u niet?

Hem werd echter vriendelijk, doch dringend verzocht om dat inbouwen van veiligheid achterwege te laten.

Hoger rendement. Maar lagere bonus.
Als een beleggingsfonds in jaar 1 met 20% stijgt, in jaar 2 nog eens met 20%, maar in jaar 3 met 40% daalt, dan is het rendement na drie jaar 0%. De fondsbeheerders ontvangen echter in jaar 1 en in jaar 2 een vette bonus, en in jaar 3 niets. En hebben per saldo veel geld verdiend.

Door veiligheid in te bouwen behaalde de hierboven besproken fondsbeheerder in jaar 1 en in jaar 2 slechts 15% rendement. Maar leed in jaar 3 een verlies van slechts 10%. Waardoor hij na drie jaar toch op 20% winst stond.

Maar als fondsbeheerder ontving hij in jaar 1 en in jaar 2 een lagere bonus wegens slechter presteren, en ontving hij in jaar 3 niets omdat zijn fonds verlies leed.

Hoewel hij over een periode van drie jaar véél beter presteerde, waren zijn directe collega’s en zijn directe bazen niet blij met hem. Want ze ontvingen een lagere bonus omdat hij zo nodig veiligheid voor zijn klanten wilde inbouwen.

Dit terwijl anderen (die over drie jaar gemeten veel slechter presteerden) een hogere bonus ontvingen.

Pervers bonus systeem
De manier waarop het bonus systeem bij banken blijkbaar werkt, is dat je als fondsbeheerder maximaal moet profiteren zolang de beurs stijgt.

En dat het vervolgens voor je bonus geen enkel verschil maakt of jouw fonds tijdens een beurscrash slechts 10% verlies lijdt, of maar liefst 50%. De bonus is bij verlies altijd nul.

Dat het voor klanten zeer belangrijk is om bij een beurscrash beschermd te zijn, is voor een bank dus blijkbaar niet zo belangrijk.

Conclusie
Beheerders van beleggingsfondsen bij banken worden blijkbaar niet bepaald aangemoedigd om veiligheid in te bouwen.

Worden aangemoedigd om in goede tijden maximaal te profiteren, zodat iedereen een zo hoog mogelijke bonus ontvangt. Zo lang het feest blijft voortduren…

Dat dit volledig tegen het belang van de klant ingaat, telt blijkbaar niet mee. Want zelfs na het uitbreken van de kredietcrisis, is er op dit vlak niets veranderd.

 

2) Weten waarin je belegt
Als je via een bank in een of ander fonds belegt, dan moet de bank je kunnen vertellen in welke aandelen uw geld precies wordt belegd.

Maar moeten ze je ook voor ieder aandeel een uitgebreide, concrete, en vooral begrijpelijke uitleg kunnen geven over waarom ze het voor hun fonds hebben geselecteerd.

Concrete uitleg + harde cijfers
Als u bijvoorbeeld onze gratis tip opvraagt, dan vindt u in het rapport een concrete uitleg over waarom wij het een goed bedrijf vinden, waarom het aandeel volgens ons goedkoop is, waarom wij positief zijn over de toekomst. We geven u de harde cijfers erbij én we geven u de links naar de bronnen van waar wij onze informatie hebben.

En als u in een nieuwsbrief-artikel leest dat een door ons geselecteerd aandeel 200% koerspotentieel heeft, dan geven we u in ons “Super Rendement Rapport” de berekening erbij. Op basis van harde, verifieerbare cijfers.

Uiteraard kunt u het oneens zijn met onze berekening. Maar ook in dát geval hebt u ten minste uw eigen mening gevormd op basis van concrete informatie.

Stel deze vragen aan uw bank
Als u dus via een bank in een of ander beleggingsfonds belegt, ga dan eens naar uw bank toe en vraag ze

    • in welke aandelen ze uw geld hebben belegd.
    • voor ieder aandeel een concrete uitleg over waarom ze het hebben geselecteerd.
    • welke strategie ze hanteren om bescherming in te bouwen tegen een mogelijke beurscrash.

Pensioenfonds
Hetzelfde geldt trouwens voor uw pensioenfonds. Ook daar wordt met úw geld belegt. En ook van hen hoort u concrete informatie te krijgen over waarin uw geld wordt belegd en waarom.

Wees er echter mentaal op voorbereid dat uw vragen niet concreet zullen worden beantwoord. Niet bij uw bank. En niet bij uw pensioenfonds…

 

Gratis rapport – Onze manier van werken
Met onze TopAandelen service vertellen we u in een gratis rapport precies hoe wij te werk gaan bij het selecteren van aandelen. Vraag het hier aan!

Uiteraard geldt ook hier dat u zelf bepaalt of u het eens bent met onze manier van werken. Maar als dat het geval is, dan kunt u voor ieder beursgenoteerd aandeel gemakkelijk zelf bepalen of het aantrekkelijk is om in te beleggen.

Of u kunt uiteraard TopAandelen-abonnee worden, zodat u zeker weet dat u altijd volgens de in het rapport vermelde selectiecriteria belegt.

Gratis beleggingstip

Een spotgoedkoop aandeel op basis van onze TopAandelen service. Vul uw e-mail adres in en het ligt binnen 1 minuut in uw mailbox

J

Wat fijn dat er ook normale mensen zijn. Je schrijft het leuk, ik ben nu twee pagina’s verder en lig helemaal in een deuk over… Lees verder

DD

Proficiat hoe jullie de rapporten samenstellen. Het heeft me geen windeieren gelegd. Lees verder

HR

Met genoegen ben ik inderdaad van twee maal een “maand abonnement” overgestapt naar een half jaar abonnement TopAandelen. De kwaliteit van de uitleg en de resultaten… Lees verder

JT

Uw toezegging steeds de abonnee op de hoogte te stellen wanneer U een positie in gaat nemen in de door U genoemde fondsen in dit… Lees verder

D de B

Uw artikelen (STN) geven mij veel plezier, keep up the good work. Lees verder

T vd G

Heerlijk Jack, simpel, duidelijk én de spijker bovenop zijn kop. Alle economen, althans, die hiervoor grote studies hebben gedaan, hebben hieraan meegewerkt en deze situatie… Lees verder

RB

Ik lees altijd met veel plezier en interesse uw nieuwsbrief en beschouw deze als één van de weinige betrouwbare en nuchtere bronnen op zijn gebied. Lees verder